Podologie
VOOR WIE?
Onze voeten hebben het hard te verduren; ze dragen ons de ganse dag en zeker wie een staand of stappend beroep heeft draagt er best goed zorg voor.
De podoloog onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen ter hoogte van de voet. De klachten van de patiënt kunnen zich zowel ter hoogte van de huid als van de nagels van de voet bevinden, maar ook hoger gelegen zijn, zoals knie-, heup- en rugpijn die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet.
De podoloog vervult ook een belangrijke rol bij de behandeling van de voeten van patiënten met chronische ziekten zoals diabetes en reuma, …
Vaak komen patiënten via doorverwijzing bij onze podologen terecht. Even goed kan u echter op eigen initiatief een afspraak maken.
Je stapcomfort verbetert aanzienlijk
Je voorkomt dat problemen erger worden.
Je herwint je mobiliteit
Je hebt minder tot geen pijn meer.
WAT WE DOEN?
PODOLOGISCH ONDERZOEK
Dit omvat een biomechanisch onderzoek en een loopanalyse. Er wordt grondig gekeken hoe de patiënt stapt, hoe mobiel de voet en de enkel zijn en of de patiënt beperkt wordt in de een of andere beweging. Op basis van deze analyse wordt beslist wat de volgende stappen zijn: steunzolen, siliconen ortheses, vilttherapie, een doorverwijzing naar een specialist, huisarts of kiné, …
PODOLOGISCHE VOETVERZORGING
DIABETISCHE VOETVERZORGING
NAGELBEUGELS
VILTTHERAPIE
Een open wondje onderaan de voet, een drukplek op of onder de teen, eeltknobbels…. Het kan veel pijn veroorzaken. Via vilttherapie wordt daarom vilt bevestigd rond die pijnlijke plekken. Zo verdwijnt de druk op die plek of wonde en wordt stappen een heel stuk draaglijker.
SILICONEN ORTHESEN
Wie last heeft van een hamerteen, klauwteen of tenen die over elkaar groeien, kan geholpen worden met een siliconen orthese. Dit hulpmiddel wordt direct op je voet gemaakt en gaat je tenen beschermen of in een juistere positie sturen. Zo kan een ontsteking tijdelijk ontlast worden dankzij zo’n siliconen orthese, kan het hulpstuk er voor zorgen dat je tenen netjes in de rij blijven of vermijden dat je teentoppen overbelast worden. Nu eens protectief, dan weer correctief. Van beschermen tot herstellen dus.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil met pedicure?
Voor de verzorging van de teennagels en voethuid kan u bij een pedicure terecht. Zij verwijdert bijvoorbeeld overtollig eelt en likdoorns. U kunt een pedicure bezoeken uit medische, maar ook uit cosmetische overwegingen.
Een podoloog verzorgt ook de voeten, maar u kunt bij een podoloog terecht voor tal van andere voetklachten zoals standafwijkingen, voetmisvormingen, nagelafwijkingen en dergelijke. De podoloog gebruikt verschillende behandelingen zoals schoen- en zoolcorrecties en ortheses. Een podoloog verwijdert eelt en likdoorns, doet wondbehandelingen en vilttherapie. (bron: uza)
De podoloog onderscheidt zich van de pedicure door zijn behandeling af te stemmen op het vermijden van terugkerende voetproblemen: plaatsen van ortheses om likdoorns te vermijden, plaatsen van nagelbeugels tegen ingroeiende nagels, …
Waarom is voetzorg extra belangrijk voor diabetespatiënten?
In het bijzonder voor personen met diabetes is het belangrijk dat er preventief gekeken wordt naar de voeten, dus niet enkel bij last. Aangeraden om 2 tot 4 keer per jaar bij een podoloog langs te komen om problemen (diabetesvoet) te voorkomen. Er wordt een screening uitgevoerd (gevoel testen, drukpunten bekijken, schoenadvies…) en indien nodig kan een behandeling worden opgestart.
Waarom is voetzorg extra belangrijk voor reumapatiënten?
De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen. Ook reumatische vergroeiingen veroorzaken vaak voetproblemen die een podologische behandeling vereisen.
Ga ik direct naar de podoloog of op voorschrift van de arts?
Afhankelijk van het type van patiënt (patiënten met niet-risicovoeten, patiënten die een trauma of een chirurgische ingreep aan de voet en/of de enkel hebben ondergaan, patiënten met diabetes of reuma…) voert de podoloog autonoom onderzoeken of behandelingen uit, of zal een voorschrift of het toezicht van een arts vereist zijn.
Bij prestaties die de podoloog op voorschrift van een arts uitvoert, stelt de podoloog in de verschillende fasen van de behandeling een verslag op aan de voorschrijvende arts. (Bron: fod volksgezondheid)
Wat kost een podologische voetbehandeling?
32 euro
Is er een terugbetaling voorzien door de mutualiteit?
De voorwaarden verschillen voor elke mutualiteit. Raadpleeg de voorwaarden bij uw mutualiteit.
Is er een terugbetaling voorzien door de mutualiteit voor de voetbehandeling van diabetespatiënten?
U heeft 2x per jaar recht op een gedeeltelijke terugbetaling van de voetbehandeling, indien
– u een voorschrift van een (huis)arts hebt én
– u onder conventie of zorgtraject valt.
Werkt U in de zorg?
House of Feet PRO
Bent u arts, podoloog, verpleegkundige of verantwoordelijke in een rusthuis of MPI. Neem een kijkje op pro.houseoffeet.be. Deze website, gericht aan professionals uit de zorgsector, is een kanaal om u te informeren en te ondersteunen i.v.m. steunzolen, orthopedische schoenen, diabetesschoenen, etc… We werken graag met u samen om uw patiënten maximale voetzorg te verlenen.